wp0b4d4e2e_0f.jpg
wp5dbb4443_0f.jpg
           

Kijken met Lixenberg

Burgemeester mr. A.M.G. Gresel, noemt 'zijn Dronten' als gemeente in het nieuwe land: Kunst. Het werd immers uit het 'niets dan water' door mensen tot stand gebracht.
Het nieuwe land heeft -net als kunst behoort te zijnunieke kenmerken.
Het nieuwe land dat door bevlogenheid 'van mensen in beweging' tot stand kwam, is tot rust gekomen.
Omgekeerd moeten de mensen nu in beweging komen om het resultaat te aanschouwen. Om te zien hoe de natuur langzaam, maar soms ook gretig en snel, nieuwe dimensies toevoegt aan hetgeen door mensen werd gevormd.
Net als dit het geval is met beeldende kunst, is het spannend te ervaren of het publiek de bijzondere elementen herkent en daarna ook erkent en waardeert als behorend bij een bepaalde stijl en een bepaalde tijd.

De van oorsprong Engelse kunstenaar Cyril Lixenberg, die al vanaf 1959 in Nederland woont en werkt kan bezielend uitwijden over de consequente lijnen in het polderlandschap, waar de rechthoeken van akkers, samen met de logisch hierop haaks aansluitende sloten, vaarten en dijken, de wetten van het perspectief bewijzen. Het zich op deze wijze aan ons opdoemend landschap toont zich als een compositie die haar schoonheid in orde, en in een daarbij behorende eigen vorm ontwikkelt. Deze brochure met als titel 'Kijken met Lixenberg' geeft u bewegend per fiets of als wandelaar, een leidraad om met nieuwe ogen naar de schoonheid van de woonkernen in het nieuwe land te kijken en daarin de bijzondere plaats van moderne beeldhouwwerken van Lixenberg te ervaren. U zult merken dat de eenvoudige vormen van Lixenbergs beeldentaal, door hun contrast met de omgeving, een extra dimensie krijgen.
Het bijzondere van het werk van Lixenberg is dat deze omgevingsfactoren het kijken naar de beelden niet hinderen, maar ze juist een extra kracht verlenen. Het is alsof de omgeving verandert en met een nieuwe intensiteit wordt waargenomen.
Het vanzelfsprekende van het automatisch waarnemen van elke dag, wordt even stilgezet. Om ruimte te geven aan de schoonheid van een gemeente in het 'nieuwe land'.

25 + 1 Onder de titel 25 + 1; één beeld voor elk jaar dat Dronten als zelfstandige gemeente in 1998 bestaat (het eerste jaar van de expositie) zal deze beeldenroute van Lixenberg worden herkend.